Montez Parchet .ro

montez parchetIntrebare: Pot pune sub parchet polistiren de 2 cm de culoare verde?
Raspuns (arh. Irina Ungureanu) : Termoizolatia pardoselii se face cu polistiren extrudat (este mai dens si are o rezistenta mai mare la compresiune decat cel expandat) cu grosimi intre 3 si 5 cm - indiferent de culoare, important este sa fie extrudat - intr-un strat sau in 2 straturi (caz in care placile de polistiren trebuie asezate astfel incat imbinarea a 2 placi din stratul superior sa nu fie exact peste cea a stratului inferior, ci sa pice la jumatatea unei placi). Peste suprafata izolata cu polistiren extrudat se poate turna o sapa de egalizare de minim 45 mm sau o sapa autonivelanta a carei grosime se alege in functie de nivelul final la care trebuie sa ajunga pardoseala.  

Intrebare: Parchetul laminat se poate monta peste o podina veche, in stare buna?
Raspuns (arh. Irina Ungureanu) : Daca este in stare buna, da.  

Intrebare: Am montat parchet laminat intr-o camera si s-a umflat - de ce si ce s-a intamplat?
Raspuns (arh. Irina Ungureanu) : Posibile cauze sunt umezeala sau faptul ca n-ati lasat rost langa perete (nu trebuie sa fie lipit exact, ci lasat cam 1 cm spatiu, care se acopera cu plinta, care si ea trebuie sa permita aerului sa iasa de sub parchet, pentru ca acesta sa respire)  

Intrebare: Daca vreau sa pun parchet, sub pun polistiren de 3 cm extrudat si peste pun parchetul laminat, fara a mai turna vreo sapa sau ceva adeziv, pot avea ceva probleme mai tarziu ?
Raspuns (arh. Irina Ungureanu) : Sapa se pune pentru nivelarea suprafetei. Daca aveti o suprafata perfect plana, puteti sari peste aceasta etapa. Cat despre adezivi, puteti alege un parchet a carui montare nu necesita adeziv.  

Intrebare: Culoarea parchetului depinde de culoarea usilor? Cum ar trbui sa fie: mai inchis sau mai deschis?
Raspuns (arh. Irina Ungureanu) : Teoretic, intr-o camera in care vrei sa fii cu picioarele pe pamant, pardoseala trebuie sa fie mai inchisa decat plafonul (invers iti da o senzatie ciudata, ca si cum ti-ar sta plafonul in cap - decat daca plafonul este foarte sus, ca in vechile case boieresti); peretilor nu li se aplica neaparat aceeasi regula, depinde de atmosfera pe care vrei sa o creezi. Si acest lucru este valabil si pentru mobilier sau usi. Trebuie analizata incaperea ca un tot unitar, fiecare element are rolul lui, si nu pot fi analizate scoase din context.  

Intrebare: Am scos parchetul vechi, care era mucegait, si s-a turnat sapa de aprox 7cm- acum 2 saptamani- era nevoie ptr indreptare, peste ea s-a turnat un strat de 2 mm sapa autonivelanta chit ca nu trebuia. Vrem sa punem parchet dublu click - intrebarile ar fi - va rog - pot deja sa pun jos parchetul? Planific sa pun o izolatie de 4mm de aluminiu si peste ea polistiren extrudat de 3, dupa care parchetul ce grosime ar fi bine sa aiba (casa veche de 120 de ani intr-o zona umeda rau). Va multumesc foarte mult.
Raspuns (arh. Irina Ungureanu) : Daca fundatia este hidroizolata, nu ar trebui sa se infiltreze apa si sa ajunga la parchet. In 2 saptamani sigur s-a uscat sapa, deci puteti monta parchetul. Polistirenul extrudat trebuie sa fie minim de 2 cm, cu cat mai gros cu atat mai bine. Iar parchetul ar trebui ales tratat pentru a fi rezistent la umezeala, mai ales daca urmeaza a fi pus intr-o bucatarie sau baie. Ca grosime, la fel ca in cazul polistirenului, cat mai gros.  

Intrebare: Am camera de 5,50m/5m. Cat trebuie sa las distanta de dilatare? Multumesc.
Raspuns (arh. Irina Ungureanu) : Spatiul de dilatare trebuie sa aiba cam 8-15mm. Pentru calcularea corecta a spatiului de dilatare, se vor aloca minim 1,5 mm pentru fiecare metru latime parchet. Spatiul de dilatare va fi acoperit ulterior cu plinta (pervaz);  

Intrebare: Intrebare de incepatori, doresc sa achizitionez o casa si am dubii in privinta parchetului, atunci cand calc in anumite locuri se simte un gol. Propietarul mi-a motivat ca este abia pus si pana se aseaza mai dureaza putin. Care este cauza reala? Nu a fost bine montat? Se mai poate demonta si repara problema ? Care ar fi solutia ? Va multumesc ! Raspuns (arh. Irina Ungureanu) : Nu a fost bine montat. Daca are goluri, in timp o sa scartaie foarte rau in locurile respective. Rezolvarea este sa umpleti golurile respective cu chit. Cum se pot demonta doar placile cu probleme, depinde de tipul de parchet si cum a fost montat. Consultati pe cineva specializat in montarea parchetului.  

Intrebare: Cum pot monta parchetul laminat pe diagolala camerei fara prea multe resturi ?
Raspuns (arh. Irina Ungureanu) : Trasati diagonala si puneti un rand de parchet de-a lungul ei. Restul placilor incepeti prin a le monta intr-unul din capetele diagonalei respective, asa cum incape. Si golurile care raman le umpleti cu placi taiate de parchet in forma exacta. Astfel, taiati cat mai putine placi. Si aveti grija sa lasati rostul intre parchet si perete.  

Intrebare: As dori sa stiu cum pot sa indrept un parchet care s-a ondulat pe o portiune mica de la o inundatie?
Raspuns (arh. Irina Ungureanu) : Scoateti sipca de pe marginea parchetului in zona respectiva, si daca in cateva zile nu se indreapta, contactati un tamplar.  

Intrebare: Pot monta parchet laminat peste alt strat de parchet laminat deja existent? Se poate lacuii parchetul laminat si daca da ce recomandati? Multumesc! Raspuns (arh. Irina Ungureanu) : Parchetul laminat nu se lacuieste cu lac pentru lemn normal deoarece ii ataca suprafata. Teoretic, il puteti pune si peste un parchet deja existent, mai ales daca nu necesita lipire. Insa cu conditia ca parchetul de dedesubt sa nu aiba nici o problema, denivelari, etc. Dar totusi eu l-as scoate pe cel vechi, deoarece parchetul trebuie sa fie ventilat, trebuie lasate acele spatii si pe contur, langa pereti, iar parchetul nou pus peste el s-ar putea sa aiba probleme adca nu este ventilat corespunzator, si sa se umfle.  

Intrebare: Va rog din suflet sa imi dati un sfat cum pot monta un parchet peste o dusumea din brad, problema este ca sunt denivelari de nivel la suprafata (una mai sus alta mai jos) dusumelei (scandurilor). Ce pot face in situatia aceasta?
Raspuns (arh. Irina Ungureanu) : Daca denivelarea nu este foarte mare, se poate rascheta dusumeaua. Altfel, puteti aduce la nivel intreaga suprafata prin marirea sau micsorarea stratului de termoizolatie/fonoizolatie (polistiren extrudat, pluta, etc.) sau a celui de suport (placaj, osb) de sub parchetul ce urmeaza a fi montat. Alta problema d verificat este neaparat motivul denivelarii dusumelii: daca aceasta a fost pur si simplu montata neglijent, cu grosimi inegale, sau s-a lasat planseul in anumite zone (in cazul caselor, nu la bloc), caz in care se impune o expertiza tehnica si o consolidare a acestuia.  

Intrebare: Vreau sa montez parchet laminat peste un parchet de lemn vechi de 30 de ani care e in stare buna, dar prezinta denivelari. Cum as putea corecta denivelarile? Sau trebuie scos parchetul vechi? Va multumesc !
Raspuns (arh. Irina Ungureanu) : Daca parchetul vechi nu este umed, si daca este parchet din lemn masiv, se poate rascheta, pentru a fi adus la acelasi nivel, cu o masina de slefuit cu banda sau cu o rindea electrica.  

Intrebare: Aunt pe final cu amenajarea casei noi, sapa a fost turnata acum mai bine de 1 luna dar, in 2 decembrie, s-a spart un robinet de sub centrala si s-a inundat casa cu 10 cm de apa. Apa a stat pe sapa cateva ore, maxim 4-5. Intrebarea mea este in cat timp as putea pune parchetul dupa acest moment, respectiv cam in cat timp se va reusca sapa. Mentionez ca am deja incalzire centrala, semineu si 2 dezumidificatoare casnice de 5-6 l fiecare. Va multimesc anticipat pentru raspuns.
Raspuns (arh. Irina Ungureanu) : Banuiesc ca parchetul vi-l monteaza cineva specializat, cel putin asa este recomandat. Persoana respectiva trebuie sa aiba un higrometru de sapa, pentru masurarea umiditatii. Sapa trebuie sa fie perfect uscata pentru ca umiditatea sa nu afecteze parchetul. In orice caz, in medie trebuie sa treaca intre o luna si o luna jumate ca o sapa sa se usuce in intregime. In cazul dvs. as zice ca n-ar strica o precautie de 3 saptamani macar.  

Intrebare: Pot pune parchet laminat peste linoleul lipit de placa in apartament la etajul 3?
Raspuns (arh. Irina Ungureanu) : Avand in vedere ca parchetul dublu-click nu necesita lipirea cu adeziv, se poate monta si peste linoleum, cu conditia sa respectati intocmai instructiunile de montare a parchetului.  

Intrebare: As vrea sa-mi pun parchet laminat in dormitor - motarea usii cand sa o fac, inainte sau dupa ce pun parchetul? Usa nu stiu cum sa o fac cu prag, sau fara prag? Cum ar fii mai bine sa fie: cu prag sau fara prag? Sa fie o continuitate a parchetului si in hol?
Raspuns (arh. Irina Ungureanu) : Parchetul se monteaza la urma, dupa montari de usi, ferstre si zugraveli, pentru a evita deteriorarea lui in timpul lucrarilor. In ceea ce priveste pragul, daca alegeti modelul fara prag, trebuie sa aveti grija la masurarea dimensiunilor, sa nu ramana spatiu prea mare sub usa dupa montare, deoarece va fi inestetic. De obicei pragul se pune cand se intalnesc 2 tipuri diferite de finisaje la pardoseala. Deci in cazul dvs. puteti opta pentru varianta fara prag. Doar daca considerati cumva ca se poate forma curent pe sub usa, atunci puteti monta o usa cu prag.  

Intrebare: Se poate pune parchet laminat peste pardoseala de brad?
Raspuns (arh. Irina Ungureanu) : Nu vad de ce nu s-ar putea, cu conditia sa urmati intocmai pasii corecti de montare.   Intrebare: Am turnat sapa de 6 cm la un imobil nou construit. Sapa a fost semiumeda clasica (nisip, ciment, putina apa) si turnata in prima decada a lunii noiembrie 2011. Doresc sa montez parchetul la inceputul lunii februarie. Considerati ca sapa s-a uscat indeajuns sau sa mai astept? De mentionat ca imobilul nu a fost incalzit cu vreo sursa de caldura in aceasta perioada. Raspuns (arh. Irina Ungureanu) : Puteti monta parchetul fara probleme si acum daca doriti. Sapa a avut o perioada suficient de mare pentru a se usca. A fost in interior, si, desi temperaturile au fost scazute, ea a avut timp sa se intareasca suficient.  

Intrebare: As dori sa lipesc intr-o camera de apartament parchet laminat pe perete cu adeziv sika bond. Care ar fi procedura si cum se comporta acesta in timp? Va multumesc.
Raspuns (arh. Irina Ungureanu) : Nu m-am intalnit cu aceasta situatie, ca sa stiu cum se va comporta in timp un parchet pe perete. De ce nu va orientati catre un lambriu sau un placaj PVC? Puteti gasi o varietate mare de culori. Share pe Facebook